1. Γιατί Βιολογική Γεωργία ;
Στην Βιολογική Γεωργία δεν γίνεται χρήση ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων.
Συνεπώς, το προϊον που παράγεται δεν εμπεριέχει βλαπτικές για τον άνθρωπο ουσίες
2. Γιατί είναι πιο ακριβό το Βιολογικό Προιόν ;
Διότι στην Βιολογική Γεωργία η παραγωγικότητα των δέντρων είναι μειωμένη
3. Γιατί ποιούς λόγους η Βιολογική Γεωργία έχει μειωμένη παραγωγικότητα ;
Στην περίπτωση των δυναμικών καλλιεργιών (οπωροφόρα δέντρα), η μέγιστη παραγωγή επιτυγχάνεται όταν το χωράφι είναι καθαρό από τις ρίζες των ζιζανίων και όταν γίνεται στοχευμένη λίπανση. Γι'αυτό τον λόγο στην συμβατική γεωργία γίνεται χρήση ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων.
Τα ζιζανιοκτόνα καθαρίζουν το χώμα από τις ρίζες τωv ζιζανίων επιτρέποντας στις ρίζες του δέντρου να βρίσκουν ελεύθευρο χώρο ώστε να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα.
Στην βιολογική γεωργία οι ρίζες του δέντρου θα πρέπει να υπερνικήσουν τις ρίζες των ζιζανίων. Ως εκ τούτου, τα δέντρα ξοδεύουν αρκετή ενέργεια ώστε να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και μεγαλώνουν πιο αργά σε σχέση με τα συμβατικά. Η παραγωγή καρπών επίσης είναι μειωμένη.
Στην συμβατική γεωργία σε κάθε στάδιο παραγωγής προστίθεται το κατάλληλο χημικό λίπασμα, ανάλογα με το συστατικό που χρειάζεται το φυτό και το οποίο βρίσκεται σε χαμηλή συγκέντρωση στο έδαφος. Έτσι τα δέντρα μεγαλώνουν πιο γρήγορα και κάνουν μεγαλύτερους καρπούς.
Στην βιολογική γεωργία χρησιμοποιούνται βιολογικές οργανικές ουσίες. Π.χ. Τα ζιζάνια κόβονται και αφήνονται στο κτήμα να σαπίζουν και να γίνουν οργανική ουσία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κλαδέματα. Επίσης άλλες μορφές βιολογικών οργανικών ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι η τύρφη και η κοπριά. Όλες αυτές οι ουσίες αποτελούν τροφή για τα φυτά αλλά, ουτε απορροφούνται αμέσως όπως τα χημικά λιπάσματα , ούτε αποτελούν στοχευμένες λιπάνσεις . Το αποτέλεσμα είναι να έχουν τα δέντρα μικρότερη ανάπτυξη από τα συμβατικά και επομένως μικρότερη παραγωγή.
4. Γιατί ποιούς λόγους η Βιολογική Γεωργία παράγει μικρότερου μεγέθους φρούτα ;
- Για τους λόγους που αναπτύχθηκαν στο 3.
- Διότι δεν χρησιμοποιούνται αυξητικές ορμόνες. Έτσι τα φρούτα είναι μικρότερα και δεν είναι ομοιόμορφα.
ΑΛΛΑ είναι πολύ πιο νόστιμα

